Akupunktur

Akupunktur kommer av ordet «acupuncture» som er satt sammen av latinske «acu», «med nål» og engelske puncture, «punktere». Altså «stikke med nål». Tynne, fleksible, sterile engangsnåler settes i hud eller muskler på strategiske steder på kroppen. De stimuleres enten med strøm eller roteres for hånd til en følelse av trykk, spenning, varme eller stråling gjennom deler av kroppen oppnås. Akupunktur skal ikke gjøre vondt, men et visst ubehag kan iblant kjennes helt i begynnelsen. Etterhvert kommer ofte en følelse av avslapning, og mange fortsetter å komme til behandling "kun" for dennes skyld! 

 

Akupunkturnåler er tynne! Det er plass til 10 stk inne i én sprøytespiss.

Tradisjonelt settes nåler for å «justere qi og blod», for slik å påvirke deler eller funksjoner av kroppen kalt meridianer (på utsiden) og zang fu eller organ-systemer (på innsiden). Dette er bare andre måter å beskrive det vi nå vet skjer fra et moderne fysiologisk perspektiv; nålene øker blodsirkulasjon, stimulerer nerver og avspenner muskler. Dette demper betennelser, lindrer stivhet og smerte, reparerer skadet vev og gjenoppretter normal funksjon. Ryggraden og hjernen mottar signaler fra det nålede vevet og det skilles ut endorfiner, serotonin, noradrenalin og andre hormoner og smertestillende, betennelsesdempende stoffer.

Akupunktur kan være vanskelig å forske på (såkaldt "blinding" av terapeuten blir problematisk når oppgaven er å stikke nåler), men det har de siste årene kommet mer og mer akupunkturforskning av god kvalitet. The Acupuncture Evidence Project lanserte nylig sin litteraturoversikt, der man oppsummerte at sterk evidens støtter akupunktur for følgende plager:

- allergisk rinitt
- kneartrose
- kvalme ved cellegiftbehandling
- postoperativ kvalme og oppkast
- migrene
- hodepine (spennings- og kronisk) 
- kroniske korsryggsmerter

- postoperative smerter

Moderat evidens støtter akupunktur for ytterligere 38 tilstander og forfatterne hevder følgende:


"It is no longer possible to say that the effectiveness of acupuncture is because of the placebo
effect, or that it is useful only for musculoskeletal pain."

Et triggerpunkt i brystmuskelen pectoralis minor kan føre til smerter nedover armen. Moderne anatomisk kunnskap verifiserer og utfyller tradisjonell akupunktur-teori.

Mandag, onsdag, fredag:

Phoenixklinikken
Møllergata 12

0179 Oslo
Telefon: 92 35 98 25

Tirsdag, torsdag:

Teamhelse Jessheim
Trondheimsvn 60

2050 Jessheim
Telefon: 92 35 98 25