Kinesisk urtemedisin

Kinesisk urtemedisin er den medisinske bruken av planter, mineraler og dyr* i henhold til kinesisk tradisjon. Urter inntas daglig i en periode (dager til måneder eller år) som en kur for de fleste kroppslige ubalanser.

Historisk har avkok vært den vanligste måten å ta urter på. Dette er fortsatt standard i fastlands-Kina. Mellom 10 og 25 enkelturter, hver med en dose på 5 til 30 gram (tilsammen 100-200 gram), kombineres og kokes sammen med vann. Etter en halvtime kastes urtene og vannuttrekket deles i to doser som tas morgen og ettermiddag. Denne måten å gjøre det på er både fleksibel og potent, men arbeidskrevende for pasienten, spesielt ved kroniske tilstander som krever en kur over mange måneder. På 50-tallet utviklet derfor japanerne teknikker for å lage urteekstrakter i pulver/granulatform. Urtene kokes på fabrikken enten enkeltvis eller i kombinasjoner og vannuttrekket spraytørkes på lav temperatur. Flyktige oljer fanges underveis og reintroduseres til slutt slik at ingen virkestoffer går tapt og uttrekket ligner det tradisjonelle i størst mulig grad. Urteekstrakter regnes som mer vitenskapelig enn såkalte "rå urter", da hver eneste batch testes og merkes for kvalitet (aktive virkestoffer, sprøytemidler, tungmetaller m.m.) i henhold til bl.a. EU-standard.

Ekstraktene kombineres på individuell basis for én uke av gangen, blandes i litt vann eller juice og tas to ganger daglig, vanligvis i forbindelse med måltid.
I min praksis bruker jeg urteekstrakter fra Tian Jiang Pharmaceutical, verdens største produsent av medisinsk urtegranulat, som er statlig godkjent og forsyner over 1000 sykehus i Kina. Tianjiang er GMP-sertifisert og eksporterer til 22 land, deriblant Tyskland, Østerrike og Storbritannia. Les mer om granulatet og Tian Jiang's britiske distributør her.  

Urtene er alle klassifisert som "handelsvare" i Helse- og omsorgsdepartmentets "Forskrift om legemiddelklassifisering".* Jeg bruker ikke dyreprodukter i min praksis.

Granulat blandes i varmt vann.

"Rå" urter måles opp i dagsdoser på et apotek i Nanjing, Kina. Kokes hjemme av pasienten.

Mandag, onsdag, fredag:

Phoenixklinikken
Møllergata 12

0179 Oslo
Telefon: 92 35 98 25

Tirsdag, torsdag:

Teamhelse Jessheim
Trondheimsvn 60

2050 Jessheim
Telefon: 92 35 98 25